Geweldig acteerwerk, moorden in overvloed en een pittig plot over een FBI-agent die zijn dagen doorbrengt met wachten tot een hotline overgaat. Wat verwacht je nog meer van een spionageserie?

The Nightagent is een politieke thriller, gebaseerd op Matthew Quirk’s gelijknamige politieke thriller uit 2012, over een nachtagent die verstrikt raakt in politieke sensatie. Wat is een nachtagent? In dit geval is het een FBI-agent genaamd Peter Sutherland (Gabriel Basso), die een boel mensen redt van een bom in een metrotrein. Om de een of andere reden krijgt hij bureauwerk in de kelder van het Witte Huis, waar hij administratie doet terwijl hij wacht bij een hulplijn die undercoveragenten kunnen bellen om te laten weten dat ze in de problemen zitten.

Maar die telefoon gaat nooit over. Peter doet zijn administratie nauwgezet, maar je weet dat hij in zijn hart graag wat sensatie zou willen.

Het toeval wil dat aan de andere kant van de stad een getrouwd paarl undercoveragenten in de problemen zit. Net voordat ze voor hun leven moeten vechten sturen ze hun nichtje Rose Larkin (Luciane Buchanan) naar een telefoon verderop in de straat om te bellen… jawel. De telefoon!

Terwijl deze undercover geliefden worden vermoord, geeft de stafchef van de president, Diane Farr (Hong Chau), Peter de leiding over de veiligheid van Rose. “Als ze jouw nummer heeft gebeld, is dit belangrijker dan je je kunt voorstellen,” zegt ze. “Ik vertrouw je volledig.”

Ik heb hier veel vragen over, maar er is geen tijd om vragen te stellen, want er gebeurt steeds meer! Het script komt steeds beter uit de verf.

Dit omvat twee achtervolgingen, veel schieten, kogels die op zijn, een safe house, een wapenkluis in een salontafel, een schurk met een ring met het wapen van het koninklijk huis van Joegoslavië waarvan Peter vermoedt dat het een aanwijzing kan zijn, schurken zonder ringen en een bijzonder meedogenloos Bonnie en Clyde stel, mogelijk van Russische afkomst. Dit is allemaal voordat Rose Peter vertelt dat tante en oom Spy bezorgd waren dat er een mol in het Witte Huis zat. Nu kunnen ze natuurlijk niemand meer vertrouwen.

Het is een snelle, superleuke serie, waarin elke plottwist perfect wordt uitgevoerd. Er wordt goed geacteerd. Het geeft je dat warme gevoel dat je krijgt als je iets tegenkomt dat net iets beter is dan nodig. Meer kun je niet vragen van een verfilming van een bestseller over een politieke thriller over een nachtagent.

De man achter de schermen is Shawn Ryan, recentelijk verantwoordelijk voor de serie S.W.A.T. Maar die ook achter een van de slimste, meest onderschatte politieseries van de afgelopen decennia zat. The Shield. Ik vraag me af hoezeer Ryan ernaar verlangt om zijn tanden weer in zoiets te zetten? Je zou het hem niet kwalijk kunnen nemen als hij 15 jaar later nog steeds aan het bijkomen was van zeven seizoenen waarin hij alle manieren waarop mannen elkaar kunnen brutaliseren onder de loep nam.

Hoe dan ook, The Night Agent is opgezet om je 10 afleveringen waar voor je geld te geven. Ik hoop natuurlijk op een tweede seizoen!