Waarschuwing: Bevat spoilers.
De held van de populaire Netflix miniserie The Serpent zegt dat hij de show “absoluut aangrijpend” vond – en ongelooflijk accuraat.
De voormalige Nederlandse diplomaat Herman Knippenberg geniet tegenwoordig van zijn pensioen met zijn Nieuw-Zeelandse vrouw Vanessa Knippenberg in Wellington, Nieuw-Zeeland. Er staat nu een interview met hem online waarin hij praat over hoe de zaak van de Franse seriemoordenaar Charles Sobhraj bijna een halve eeuw later als “tropische malaria” in zijn leven is blijven opduiken.
Herman Knippenberg zag zijn betrokkenheid bij de zaak opnieuw in de schijnwerpers komen na de recente release van The Serpent op Netflix. Een serie van acht afleveringen over Sobhraj’s spoor van geweld door Thailand, Nepal en India in de jaren ’70, en de niet aflatende pogingen van Knippenberg om hem voor het gerecht te brengen.
Voor Knippenberg betekende dat toen de bezorgde ouders van twee jonge Nederlandse toeristen zijn hulp vroegen bij het opsporen van hen, dat hij een hond met een bot was. Hij ontdekte dat het tweetal op brute wijze vermoord en beroofd was, en vond het zijn plicht om hun dood verder te onderzoeken.
“Ik had al eerder mensen dood gezien, maar nog niet op die manier. Om dit te zien en van de Thaise medisch specialist te horen hoe deze mensen gestorven waren. Dat toen de benzine over hen heen ging en ze in brand gestoken werd ze nog ademhaalden. Op dat moment zei ik tegen mezelf ‘het is niet genoeg om een telegram naar Nederland te sturen dat deze mensen gestorven zijn,'” zei hij.
“De prioriteit is de persoon te stoppen … Zelfs als het niet helemaal mijn taak is zal ik doen wat ik kan”.
De Netflixserie The Serpent volgt Knippenberg en zijn toegewijde team terwijl ze proberen Sobhraj in verband te brengen met diverse moorden op toeristen. Maar Knippenberg wordt op veel plaatsen tegengewerkt door bureaucratie en het falen van andere autoriteiten, en wordt actief ontmoedigd om de zaak door te zetten.
Bij het kijken van de serie had Knippenberg het gevoel dat de scènes samensmolten met zijn herinnering aan de gebeurtenissen.
“Het was absoluut aangrijpend, vooral bepaalde scènes,” zei hij. “Het was op zo’n realistische manier gedaan dat ik moeite had er naar te kijken … was het zoals ik het me herinnerde of was het zoals ik het zag? Zo dichtbij was het.”
“Over de hele linie zou ik zeggen dat het een zeer hoge graad van nauwkeurigheid heeft, maar je moet weten dat het natuurlijk geïntensiveerd is.”
Zo is de scène waarin een “volkomen geestelijk gebroken” Knippenberg een vijver in waadt om er lelies uit te rukken en mee terug te nemen naar zijn huis niet echt gebeurd. Hoewel hem in werkelijkheid verteld werd dat hij wel wat personeel kon krijgen om te helpen een deel van de lelies mee te nemen om zijn eigen vijver aan te vullen.
“Ik was depressief en ik herinner me dat ik alleen in die periode overwoog ontslag te nemen”, aldus Herman Knippenberg. De frustraties bleven komen toen Sobhraj manieren bleef vinden om aan arrestatie te ontkomen, en de zaak bleef Knippenberg met het verstrijken van de jaren weer naar binnen trekken.
Zijn favoriete deel van de serie is het einde, waarin onthuld wordt dat Sobhraj in 2003 in Nepal gevangen genomen werd.
Knippenberg, die tegen die tijd in Nieuw-Zeeland woont, krijgt een telefoontje dat de arrestatie is verricht, en kan de autoriteiten documenten bezorgen om Sobhraj’s verband met de moorden in Nepal te helpen bewijzen.
In een detail dat te vergezocht was om in de show te worden opgenomen, onthulde Knippenberg in een interview dat het telefoontje kwam op zijn allereerste dag van pensionering. Daarmee kwam zijn betrokkenheid bij de zaak tot een einde kwam, net toen zijn carrière als diplomaat ten einde liep.
Ondanks zijn belangrijke rol in het bewerkstelligen van gerechtigheid, zei Herman Knippenberg dat hij geen held was.
“Ik denk dat het een tragedie is in de zin dat hier de hoofdpersoon een geval is van een tragisch misbruik van een zeer, zeer begaafde geest.”
The Serpent is te zien op Netflix.