Motorrijden biedt opwindende vrijheid en avontuur, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Daarom is het van essentieel belang om de juiste motorkleding te dragen die je beschermt in geval van een ongeval. Hoewel stijlvolle motorkleding aantrekkelijk kan zijn, mag veiligheid nooit worden opgeofferd voor mode. In dit artikel zullen we ons richten op de belangrijkste veiligheidskenmerken van motorkleding en hoe deze bijdragen aan de bescherming van motorrijders.

CE-gecertificeerde bescherming

CE-markering: Het belangrijkste veiligheidskenmerk in motorkleding is de CE-markering. Dit geeft aan dat de kleding is getest en voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Kleding met CE-certificering bevat beschermers op kritieke punten zoals de schouders, ellebogen en knieën.

Impactbescherming: CE-gecertificeerde beschermers zijn ontworpen om energie te absorberen bij een impact, waardoor de impact op het lichaam wordt verminderd. Ze zijn meestal gemaakt van materialen zoals schuimrubber of visco-elastisch polymeer.

Verstevigde stiksels en materialen

Dubbel of drievoudig gestikte naden: Sterke, verstevigde naden zorgen ervoor dat de kleding bij een val niet uit elkaar valt. Dubbel of drievoudig gestikte naden zijn bestand tegen scheuren en slijtage.

Slijtvaste materialen: Motorkleding is vaak gemaakt van slijtvaste materialen zoals leer of textielversterkingen. Deze materialen verminderen de kans op huidletsel bij een glijdende val.

Impactzones en sliders

Sliders: Sliders zijn harde schijven die op bepaalde delen van de motorkleding kunnen worden bevestigd, zoals de knieën en ellebogen. Ze verminderen de wrijving en absorberen de impact bij een val, waardoor schaafwonden worden verminderd.

Versterkte zones: Sommige motorkleding heeft extra versterkte zones op plaatsen waar de kans op letsel het grootst is, zoals de heupen, rug of borst. Deze versterkingen bieden extra bescherming.

Ventilatie en comfort

Ventilatieopeningen: Hoewel bescherming cruciaal is, moet motorkleding ook comfortabel zijn om in te rijden. Ventilatieopeningen zorgen voor luchtcirculatie en voorkomen oververhitting tijdens warme ritten.

Pasvorm en bewegingsvrijheid: Een goede pasvorm is essentieel voor de veiligheid en het comfort. Kleding moet niet te strak zijn om beweging niet te beperken, maar ook niet te los om bescherming te bieden.

Reflecterende materialen en zichtbaarheid

Reflecterende details: Reflecterende materialen op motorkleding vergroten de zichtbaarheid bij weinig licht. Dit is vooral belangrijk voor nachtritten of in slechte weersomstandigheden.

Waar te vinden?

Bij het kiezen van motorkleding is het essentieel om aandacht te besteden aan deze veiligheidskenmerken. Motorkleding die voldoet aan CE-normen en beschikt over de juiste beschermers en verstevigingen is een must voor elke motorrijder. Het is belangrijk om te investeren in kwaliteitskleding die je maximale bescherming biedt op de weg.