Ben jij ook zo vaak de spullen van jouw kinderen kwijt? Heb jij ook geen zin meer om elke dag zoveel tijd te besteden aan het opsporen van allerlei items? Juist door een bepaalde structuur te hanteren en bepaalde acties te ondernemen maak jij het voor jezelf en jouw kinderen een stuk eenvoudiger om alles bij elkaar en op z’n plek te houden! Ontdek wat jij kan doen om niks meer kwijt te raken in deze blog!

Kies voor duidelijke opbergbakken

Alles op een vaste plek leggen voorkomt dat je alles kwijt raakt. Door grote bakken of kratten te kopen waar bepaalde spullen in kunnen, zoals speelgoed, kleding, boeken, tassen of sportkleding weet je dat je alles bij elkaar houdt. Door een grote sticker op de bak te plakken met een logo, plaatje of tekst weet jij en weet jouw kind precies waar het naartoe moet. Op deze manier leer jij jouw kind ook al op jonge leeftijd om dingen op te ruimen en structuur te hanteren. Zet deze bakken op een vaste plek waar jij en jouw kind gemakkelijk bij kan. Bij woonwinkels zoals de Ikea of leenbakker zijn genoeg opbergbakken verkrijgbaar waardoor jij eenvoudig alles kan opbergen.

Markeer alle belangrijke spullen

Wanneer jouw kind naar school, bso, kinderopvang of peuterspeelzaal gaat, is de kans op iets kwijtraken een stuk groter. Ieder kind brengt haar of zijn spullen hier naar toe en de kans dat een jas, tas of fles op elkaar lijkt is daardoor ook heel groot. Zorg voor een naamlabeltje aan of op de belangrijkste spullen zodat iedereen weet dat het item van jouw kind is. Ook bij waterflessen zijn er mogelijkheden om een naam hierop te laten zetten. Door waterflessen te bedrukken met de naam van jouw kind zie je in een oogopslag dat hij van jouw kind is. Dit eenvoudig online gedaan worden en ook bijvoorbeeld bij broodtrommels of andere producten. Zorg er wel voor dat deze labels goed zijn bevestigd en niet zomaar los gaan.

Maken van afspraken

Door spullen op de goede plek te leggen en een routine in het opbergen van artikelen te vinden, is het makkelijker om alles terug te kunnen vinden. Zo kan op een groot vel geschreven worden wat waar moet liggen of kan er gewerkt worden met een indeling: voor elk kind of persoon een eigen plek om dingen neer te leggen. Daarnaast werkt het goed om geregeld alles op te ruimen en overbodige dingen weg te geven of weg te doen. Wanneer je minder spullen hebt, is het ook makkelijker om overzicht te creëren. Ook het gesprek aangaan over de consequenties van dingen kwijtraken kan helpen. Omdat het voor kinderen vaak lastig is om de waarde van iets in te zien, kan je dit door middel van een gesprek uitleggen.

Met deze tips raak jij de spullen van jouw kids vast minder snel wat kwijt!