Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Je bent nog niet veel aan het verdienen, maar toch moet je een hoop betalen. Er zijn dan ook veel kostenposten waar studenten liever een beetje op bezuinigen. Voel je je aangesproken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Die maandelijkse premie die je voor een zorgverzekering moet betalen kan omlaag. Hoe? Dat leggen we in dit artikel uit.

Basisverzekering en aanvullende zorgverzekering

Voordat we uitleggen hoe je als student een stuk minder per maand kwijt bent aan je zorgverzekering, leggen we eerst kort uit wat een basisverzekering en een aanvullende zorgverzekering zijn. Een basisverzekering is een door de overheid samengesteld basispakket. Dit basispakket bestaat uit standaard zorg die dus voor iedereen wordt vergoed. Een voorbeeld daarvan is het bezoek aan de huisarts en de standaard medicatie die een huisarts voor kan schrijven. Een aanvullende zorgverzekering is de extra zorg die iemand nodig heeft en die door de overheid niet in het basispakket is gestopt. Een goed voorbeeld daarvan is de tandarts. Daarom zijn er aanvullende tandartsverzekeringen voor mensen die regelmatig zorg aan hun tanden of mond nodig hebben. Maar er zijn ook aanvullende zorgverzekeringen voor bijvoorbeeld de fysio of voor de dermatoloog. Op die manier kun je het basispakket aanvullen met zorg die verder bij jouw zorgbehoeften past.

Speciale zorgverzekeringen voor studenten

Zorgverzekeraars zijn de misselijkste niet. Ze begrijpen heus wel dat studenten niet al te diep in hun portemonnee willen tasten voor een zorgverzekering die voldoet. Daarnaast zijn studenten over het algemeen ook niet de meest zorgbehoevenden. Ze hebben wel wat beters te doen, zou je misschien kunnen zeggen. Maar ook studenten moeten op goede zorg aankunnen wanneer ze deze nodig hebben. Daarom bieden zorgverzekeraars een studenten zorgverzekering aan. Met een studenten zorgverzekering kun je zorgeloos gebruikmaken van standaardzorg zoals de huisarts of voorgeschreven medicatie, maar betaal je minder dan een werkende volwassene. Dat is dus goede zorg voor een scherp prijsje!

Het kan nog goedkoper

Je leest het goed. Een studentenzorgverzekering is al goedkoper dan een normale zorgverzekering, maar deze kan nog goedkoper. De hoogte van de maandelijkse zorgpremie die je moet betalen is gebaseerd op het eigen risico. Het eigen risico is een bedrag dat we allemaal moeten betalen voor de zorgkosten die uit het basispakket worden vergoed. In principe is het eigen risico dus voor iedereen even hoog, want het gaat hier om de basisverzekering. Zoals we eerder hebben vastgesteld is die voor iedereen hetzelfde. Maar met een studentenverzekering kun je ervoor kiezen het eigen risico te verhogen, zodat de maandelijkse premie lager wordt. Je moet er alleen wel opletten dat je daarmee geen hoge risico’s loopt. Alleen wanneer je weinig zorgkosten verwacht te maken, kun je het eigen risico verhogen.