Ghosting komt steeds vaker voor in online dating, maar wat is het?

Ghosting is een relatief nieuwe datingterm die verwijst naar het abrupt verbreken van het contact met iemand zonder die persoon een waarschuwing of verklaring hiervoor te geven. Zelfs wanneer de persoon die wordt geghost probeert om opnieuw contact te maken, wordt hij stil gezwegen. Zoals je kunt zien, wordt het ghosting genoemd omdat het in wezen gaat om iemand die “verdwijnt” in het niets.

De term ‘ghosting’ wordt over het algemeen gebruikt met betrekking tot een romantische relatie of dating, maar kan natuurlijk verwijzen naar elk scenario waarin het contact onverwachts stopt. Inclusief vriendschappen en familierelaties.

De geschiedenis van ghosting

De term ‘ghosting’ werd ongeveer acht jaar geleden mainstream, samen met de toename van online dating. Interessant is echter dat de term al in de jaren negentig werd gebruikt. Sommige schrijvers en wetenschappers uit de popcultuur hebben de term zelfs gebruikt om ghostwriting in hiphopmuziek te beschrijven.

Hoewel we het dus een nieuwe term noemen, bestond ghosting al ruim voor het digitale tijdperk. Ik denk dat verwijzingen naar ‘sigaretten halen en nooit meer terugkomen’ een voorbeeld is van ghosting.  De term ghosting wordt tegenwoordig gebruikt bij het verlaten van een persoon of verhuizen en geen contactgegevens achterlaten,  een eerdere oorsprong ervan is zelfs de simpele handeling van het verlaten van een feest of sociale bijeenkomst zonder kennisgeving. Een soort van dikke doei.

Hoe de term Ghosting populair werd

Dus waarom is de term ‘ghosting’ pas in het afgelopen decennium mainstream geworden? De reden daarvan is dat online daten het simpelweg veel gemakkelijker heeft gemaakt om mensen te ghosten. Met de hogere frequentie van ghosting en met meer mensen die konden relateren/begrijpen dat ze geghost waren of zelf de ghosting deden, werd de term algemeen aangenomen.

Waarom kiezen sommige mensen ervoor om te ghosten?

Er zijn twee hoofdredenen waarom iemand een ander ghost, maar vaak is het een combinatie van beide:

– Het is gemakkelijk

De eerste reden is dat sommigen het veel gemakkelijker vinden (in ieder geval op de korte termijn) om iemand te ghosten dan om een ​​ongemakkelijk gesprek te hebben over waarom je niet geïnteresseerd bent in het onderhouden van contact. De persoon die de ghosting doet, wil vaak de confrontatie of het omgaan met de gekwetste gevoelens van iemand anders vermijden , dus stoppen ze gewoon alle communicatie en hopen maar dat de ‘hint’ wordt begrepen.

– Overbelasting en vermoeidheid

Met internetdating komen bijna oneindige keuzes, in tegenstelling tot wanneer je bijvoorbeeld een kroeg binnenloopt en beperkte opties hebt. Omdat er zoveel keuzes zijn, hebben online daters snel de ‘OK, volgende’ of de ‘Ja, maar wat is er nog meer?’ mentaliteit”. Soms is de persoon/date aardig genoeg, maar is de ander al in contact met meerdere andere kandidaten en die persoon heeft het simpelweg niet gehaald.

Hoe ghosting de ghosted kan beïnvloeden

Zoals je je kunt voorstellen of misschien (helaas) uit persoonlijke ervaring weet, kan ghosting een echte psychologische impact hebben op de persoon die wordt geghost. Het kan bijna voelen als een plotseling verlies, vooral de eerste keer dat het je overkomt. Je bent geschokt en je ontkent dingen als ‘misschien hebben ze mijn appje niet gezien’. En dan voel je woede. Vervolgens kunnen er gevoelens van depressie optreden, samen met gevoelens van een slecht zelfbeeld terwijl je de dates en het laatste gesprek mentaal opnieuw onderzoekt op mogelijke waarschuwingssignalen.

Verdriet verwerken nadat je bent geghost

Een rouwproces verloopt misschien niet precies zo, maar ghosting veroorzaakt vaak ook een stroom van uiteenlopende emoties. Gedachten van ‘Niet alleen wilde de persoon niet met me daten, maar ik verdiende zelfs geen verklaring’ kan iemand zich onaantrekkelijk en onbelangrijk laten voelen. En het is nog pijnlijker als het een relatie betreft die al een beetje was gestart. Maar de geghoste persoon kan zich ook zo voelen als het een nieuwe connectie was. Het kan enige tijd duren om door de pijn heen te werken, maar met acceptatie kan de persoon verder gaan.

Om af te sluiten in een situatie waarin je het gevoel hebt dat je geghost bent, kan het helpen om een ​​bericht te sturen door iets te zeggen als: “Hé, ik heb al een tijdje niets van je gehoord. Ik weet niet zeker wat er is gebeurd, maar ik wil hier niet verder mee gaan. Mijn tijd is kostbaar en ik wil deze deur niet open laten. Veel succes met je leven.” Hoewel de ghoster mogelijk niet reageert, kan het helpen om het af te sluiten.

Hoe het slachtoffer de Ghoster kan beïnvloeden

Ghosting heeft niet alleen invloed op de ghosted. Het is ook een nadeel voor de ghoster. Het komt erop neer dat ghosting ofwel een passief-agressieve manier is om een ​​relatie te beëindigen, ofwel de ‘gemakkelijke uitweg’ is. Hoe dan ook, het doet de ghoster geen plezier in hun onvermogen om met anderen te communiceren.

Ghosting houdt geen rekening met hoe je andere mensen beïnvloedt en het maakt het gemakkelijker voor de persoon om uit te stappen of zich los te maken wanneer dingen ongemakkelijk worden. Er is geen manier om een ​​gezonde, langdurige relatie te hebben zonder problemen op te lossen en je communicatieve vaardigheden te gebruiken. Ghosters hebben ongezonde probleemoplossende patronen voor zichzelf gecreëerd, en die dragen bij aan een groter patroon van maatschappelijke wankelheid waardoor hun kans om ook ghosted te worden vergroot. Boontje komt om zijn loontje zou ik zo zeggen.

Alternatieven voor iemand ghosten

Het vermijden van de gemakkelijke weg om iemand te ghosten zal beide partijen ten goede komen. Wat je het beste kunt doen bij het beëindigen van een relatie, hoe lang of kort ook, is om de ander te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Breng de boodschap positief, of in ieder geval mild. Laat je klinken als ‘Hé, je lijkt me een geweldige vangst, maar ik heb niet het gevoel dat het tussen ons werkt. Ik respecteer je tijd en wilde gewoon eerlijk zijn. Hartelijke groeten en het beste gewenst.’ Of: ‘Hallo, het was leuk om je te leren kennen, maar ik heb besloten om een ​​pauze te nemen van het daten en ik wil je tijd niet verspillen of oneerlijk zijn. Veel succes met alles.’

Deze berichten zijn kort, lief, eerlijk en eindigen met een outro om aan te geven dat je geen lang en uitgesponnen gesprek wilt hebben. Het is mogelijk dat je een negatieve of gekwetste reactie van de andere persoon krijgt, maar het is veel beter om de relatie te beëindigen nadat je een uitleg hebt gegeven dan volledig te ghosten.

Is iemand ghosten ooit oké?

In veel gevallen wordt ghosting beschouwd als een onbeleefde manier om niet meer met iemand te praten, of vooral bij het beëindigen van een serieuzere of bestaande relatie. Er zijn echter zeker uitzonderingen – wanneer verdere communicatie een slechte zaak of zelfs potentieel onveilig kan zijn.

Situaties waarin ghosting zinvol kan zijn, zijn als je erachter komt dat de persoon getrouwd is of een relatie heeft, deelneemt aan illegale ondernemingen, of als ze giftige eigenschappen vertonen. In dergelijke gevallen ben je die persoon geen verklaring verschuldigd voor het abrupt beëindigen van de relatie.

Als je je ongemakkelijk voelt of je op een of andere manier bedreigd voelt door iemand, onthoud dan dat je het beste je instinct kunt volgen. Misschien heb je gewoon een slecht gevoel. In dit soort gevallen hoef je niet te bewijzen dat deze persoon het “verdiende” om ghosted te worden – ghosting kan een nuttige vorm van zelfbescherming en gemoedsrust zijn.

Als je denkt dat het in jouw beste belang zou zijn om het contact met de persoon in kwestie volledig te verbreken, laat dan je schuldgevoelens je er niet van weerhouden te doen wat goed voor jou is en wat je uiteindelijk veilig zal houden.

De mening van Davina

Ghosting is in het digitale tijdperk steeds gebruikelijker geworden, maar alleen omdat iets gemakkelijk of gebruikelijk is, wil nog niet zeggen dat het altijd de beste oplossing is. Bedenk hoe ghosting van invloed kan zijn op beide partijen en doe je best om anderen vriendelijk en eerlijk te behandelen. Als jij de persoon bent die geghost is, is het oké om je verward, verdrietig en boos te voelen. Door zelf ook een berichtje te sturen om de relatie zelf te beëindigen, kan je een gevoel van kracht en vertrouwen in jezelf terugkrijgen en je afsluiten.

Als je je echter door iemand bedreigd of zeer ongemakkelijk voelt, ben je diegene niets verschuldigd. Soms kan ghosting, wanneer zorgvuldig gebruikt, een gezonde manier van zelfbescherming zijn. En dan heb je mijn zegen!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *