Site pictogram Coole Start

Spijt na het uitmaken: Hoe weet je of het beëindigen van je relatie de juiste keuze was?

Spijt nadat je het hebt uitgemaakt

Een scheiding gaat meestal gepaard met een mix van tegenstrijdige emoties – maar wat als het aanhoudende gevoel van paniek en spijt over de beslissing niet weggaat? Hoe weet je of je de verkeerde beslissing hebt genomen of dat je gewoon in een kortstondige spiraal van twijfels zit die normaal is bij het verwerken van een relatiebreuk?

Het is nooit makkelijk om weg te gaan bij iemand waar je om geeft. Haal dus diep adem. Hier zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden die je kunnen helpen meer vertrouwen te hebben in je beslissing. En te beginnen met het moeilijke proces van loslaten en verder gaan.

Ten eerste: Verdrietig zijn betekent niet dat je de verkeerde beslissing hebt genomen…

Gevoelens van verlamming en onzekerheid zijn een volkomen normale reactie en zelfs te verwachten. Onthechten betekent immers een tijd van intense en overweldigende verandering.

Alle veranderingen gaan gepaard met verdriet. Als we het uitmaken met iemand, zien veel mensen die persoon misschien minder, moeten ze hun woonsituatie veranderen, of uitzoeken hoe ze door gedeelde vriendschappen moeten navigeren. Mensen houden van routine en patronen, zelfs als ze niet nuttig zijn, en als je die verstoort, kan dat leiden tot angst en vrees voor een nieuwe en onbekende toekomst.

Terwijl je je gevoelens aan het ordenen bent, kunnen je gedachten aan de haal gaan met “wat-als” en wispelturigheid. Het kan verleidelijk zijn om terug te gaan naar wat je kent en de pijn emotioneel te vermijden in plaats van de noodzakelijke reis te maken van het voelen van de emoties en het voldoen aan je behoeften op een hogere plaats.

Lees ook: Moet ik het uitmaken? 3 Stappen om je te helpen beslissen

Tekenen dat je scheiding de juiste beslissing was:

 1. Jullie zijn uit elkaar gegroeid, en er valt niets meer te repareren.
  Waardeverschillen en onverenigbaarheden kunnen de reden zijn dat de relatie niet kan blijven bestaan. Soms heeft liefde meer nodig dan liefde en hard werken – het vereist wederzijdse onderhandeling en reflectie dat de relatie jullie individuele paden eert.Kijk eens goed en eerlijk naar je waarden. Herinner jezelf eraan wat ertoe leidde dat jij en/of je partner besloten uit elkaar te gaan. Voor een scheiding moet er een logische reden zijn geweest, en het is goed om die in ere te houden.Als onze waarden overeenkomen, lopen we in dezelfde algemene richting. Als het voelt alsof we uit elkaar drijven, kunnen we misschien praten en een gemeenschappelijke richting vinden. Wanneer het voelt alsof een relatie niet in overeenstemming is met je waarden, beginnen mensen ernstig te overwegen of het in hun belang is om op koers te blijven of een andere weg in te slaan. Soms kan dat hersteld worden, en kunnen jullie beiden doorgaan op een gemeenschappelijke koers. Soms is het de energie niet waard.
 2. Voor het grootste deel voel je een overheersend gevoel van vrede en opluchting.
  Ook al voel je vrede, houd in gedachten dat die gevoelens ook gepaard kunnen gaan met emoties als angst, verdriet, woede, jaloezie, verdriet en onzekerheid – waarvan sommige van jou zijn, en andere van je partner. Als je iemand waar je om geeft niet wilt kwetsen, is het moeilijker om je beslissing onmiddellijk te accepteren.Maar als je een reden hebt gezocht om de relatie te beëindigen, is die meestal geldig, ook al is die op het eerste gezicht bedekt met angst. Sommige partnerschappen kunnen verstikkend en beperkend zijn voor je vooruitgang als individu, en weggaan is essentieel om je reis voort te zetten. Dat je verdrietig bent en je als een emotioneel wrak voelt, betekent niet dat het genoeg reden is om te blijven.Accepteer dat je een beslissing hebt genomen op basis van de beperkte beschikbare informatie. Niemand zal ooit een volledig en onpartijdig beeld kunnen krijgen van wat er is gebeurd. Geef jezelf wat empathie dat je het beste hebt gedaan met wat je hebt.
 3. Je bent banger voor de toekomst dan dat je ze mist.Zal ik me eenzaam voelen?
  Zal ik iemand anders ontmoeten?
  Wat als dit een vergissing was?Deze vragen zijn allemaal normaal na een breuk. Alle verandering, zelfs als die grotendeels positief is, gaat gepaard met enige angst, vrees of spijt.Als je aan de breuk denkt, kan er veel verdriet en pijn zijn rond gedeelde herinneringen. Misschien was je leven met hem gemakkelijk en geruststellend, en is het idee dat je er nu alleen voor staat angstaanjagend. Maar laat angst je niet in staat stellen terug te krabbelen van je beslissing. Het helpt jou niet, en het ex verdient het niet om bij iemand te zijn die alleen bij hen wil zijn omdat ze niet alleen willen zijn.

  Het probleem met het onbekende is dat het precies dat is: onbekend. We weten misschien voorlopig geen antwoorden op deze vragen. Het enige wat we kunnen doen is ons routinematig afvragen wat we nodig hebben en proberen daar zoveel mogelijk naartoe te bewegen. Soms komen we meer informatie te weten en moeten we van koers veranderen, en dat is OK.

En onthoud: een scheiding is niet altijd blijvend.

Als je je nog steeds onzeker voelt over de beslissing, is het nuttig te onthouden dat een breuk niet altijd permanent is. Je kunt altijd teruggaan naar die persoon met de toegevoegde bonus van volwassenheid en zelfwerkzaamheid, maar soms is daar alleen tijd voor nodig. Als de beëindiging van de relatie uit liefde gebeurde, is er altijd een mogelijkheid om hem of haar later opnieuw te ontmoeten; zorg er alleen voor dat het om de juiste redenen is en niet omdat je hem of haar gebruikt als krabpaal voor eenzaamheid.

Onthoud dat je nooit echt vastzit. Hoewel we het verleden niet kunnen veranderen, zijn er veel meer opties in de toekomst. Misschien is er ruimte voor een lopend gesprek met deze persoon. Misschien moeten we verder gaan en beginnen te daten met een van de vele andere geweldige mensen in de wereld. Of zelfs tijd aan onszelf geven om single te zijn. Denken aan de oneindige mogelijkheden kan je hoofdpijn bezorgen, maar bedenk in ieder geval dat er opties zijn om verder te gaan.

De afleiding

Uiteindelijk kan niemand je vertellen of de breuk de juiste beslissing was. Alleen jijzelf kan dat. Je voelt je misschien nooit 100% goed bij je beslissing, maar het belangrijkste is dat je je huidige verlangens respecteert, waardoor je kunt groeien. Doe het stap voor stapt, uur voor uur, dag voor dag, totdat je op een plek bent waar je je goed voelt en  niet terugkijkt naar het verleden.

Mobiele versie afsluiten