Een minimale en duurzame reisgarderobe samenstellen

Als liefhebber van vintage winkels denk ik vaak na over de relatie tussen objecten en hun impact op onze omgeving. Hoe meer ik er mee bezig ben, hoe meer mogelijkheden ik vind om kleine, slimme veranderingen in mijn dagelijkse routine aan te brengen die gericht zijn op duurzaamheid. Dus toen ik voor Corona begon met het plannen van een trip naar Barcelona, kon ik niet anders dan dit in mijn gedachten houden.

Reizen kan veel unieke uitdagingen bieden bij het maken van duurzame keuzes met je garderobe. Het kan ook helpen je wat handigheidjes aan te leren als je rekening met de beperkingen van handbagage moet houden. Duurzame mode is meer dan winkelen voor merken die hun betrokkenheid bij het goede doel uitdragen. Het gaat om doordachte keuzes, zoals rekening houden met het weer, of simpelweg niet te veel inpakken.

Laten we eerlijk zijn, we pakken allemaal wel eens outfits in die we tijdens onze reis misschien wel dragen, maar die niet bepaald nodig waren voor het soort reis dat je had gepland. Wist je dat hoe meer gewicht er in het vliegtuig of in de auto zit, hoe meer brandstof er moet worden verbruikt? Je kunt je ecologische voetafdruk verkleinen door eenvoudig en licht in te pakken. Dus kies items die je kunt mixen en matchen en waarvan je weet dat je er meer dan één kunt dragen.

Weet je al dat het warm wordt waar je heen gaat? Je hoeft echt niet al jouw favoriete broeken mee te nemen… Wil je die jurk meenemen die al kreukt als je ernaar kijkt? We weten allemaal dat het verfrommeld zal eindigen in een droevige bal op de bodem van je koffer en je hem niet eens zal kunnen dragen. Tenzij je een strijkijzer hebt, zal die jurk daar waarschijnlijk de hele reis blijven liggen ​​om je te herinneren aan die ruimte die je had kunnen besparen.

Basisprincipes van duurzaam winkelen

Vintage of tweedehands kleding is ronduit de beste keuze.

Waarom vraag je je af? Tweedehands kleding kopen betekent voorkomen dat er een nieuw kledingstuk moet worden gemaakt. De mode-industrie is een van de grootste bronnen van de wereldwijde vervuiling.

Als je klaar bent om afscheid te nemen van sommige kledingstukken in je kast, is het hosten van een kledingruil voordat je je items aan een goed doel schenkt een andere manier om ervoor te zorgen dat je kleding niet op de vuilnisbelt beland.

Stel vragen als je iets nieuws koopt.

Zijn hun productiepraktijken duurzaam en ethisch? Bij de meeste merken met positieve praktijken is de informatie direct beschikbaar. Als je het niet ziet, wees dan niet bang om ze een e-mail te sturen.

Kies voor natuurlijke materialen.

Kleding gemaakt van natuurlijke vezels veroorzaken geen vervuiling wanneer je ze zou weggooien. Synthetische vezels omvatten plastic, dat ie het water verdwijnen bij iedere wasbeurt. Het meeste plastic dat onze oceanen vervuilt, is niet van rietjes of plastic voor eenmalig gebruik, maar afkomstig van onze kleding. Probeer voor je synthetische was een Guppy Friend Waszak of een Cora Ball te gebruiken om te voorkomen dat microplastics in ons water terechtkomen.

Vermijd trends. Koop tijdloze stukken die je jarenlang zult dragen.

Modeseizoenen kwamen vroeger maar twee keer per jaar voor. Nu wordt de collectie het hele jaar door gewisseld! Het is moeilijk om de onophoudelijke drang naar nieuwe kleding te vermijden (vooral met sociale media en influencer-cultuur), maar als je eenmaal besluit tot het enkel en alleen kopen van kleding die echt tijdloos aanvoelen voor jou als individu, wordt het gemakkelijker om te negeren.

Afgelopen november heb ik mezelf gedwongen om een half jaar lang te stoppen met het kopen van gloednieuwe kleding. Het hielp me de manier waarop ik over kleding dacht te veranderen en maakte me minder impulsief in mijn aankopen. Nu verzet ik me tegen impulsief te zijn en denk ik veel zorgvuldiger na over het kopen van nieuwe items. Dit ook met de wetenschap dat mijn goed doordachte aankopen lang kunnen meegaan.

Koop geen snelle mode (fast fashion). Nooit. Punt.

De massaproductie van goedkope kleding is een enorme verspilling van middelen. Fast-fashion items (denk aan H&M en Primark) zijn zo slecht gemaakt dat ze na een paar keer dragen uit elkaar vallen (en dat is de bedoeling dat je steeds nieuwe items koopt)!

Omdat ze zo moeilijk door te verkopen of te hergebruiken zijn, belanden fast fashion-items meestal op de vuilnisbelt. Hier produceren ze grote hoeveelheden methaan en kooldioxide die uiteindelijk onze atmosfeer vervuilen. De chemicaliën en microplastics in hun vezels komen ook terecht in onze bodem en water. NIET GOED.

5 manieren om duurzamer in te pakken

Beperk jezelf tot handbagage.

Hoe minder je inpakt, hoe kleiner jouw ecologische voetafdruk. Als je begint met een kleinere tas, ga je beter nadenken over de stukken die je echt wilt meenemen. Persoonlijk vind ik het leuk om zoveel mogelijk lege ruimte in mijn handbagage achter te laten voor het geval ik dingen vind die ik leuk vind tijdens mijn reis.

Kijk naar het weer!

Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar we hebben allemaal de fout gemaakt om in te pakken voor het verkeerde klimaat. Een keer controleerde ik de weersvoorspelling voor Ibiza een week voor mijn reis, denkend dat dat voldoende zou zijn. Het werd uiteindelijk zo’n 10 graden kouder en regenachtiger dan ik dacht. Ik pakte voornamelijk jurken in (en niets waterdicht).

Het is ook belangrijk om praktisch te zijn als het om het weer gaat. Misschien heb je een kledingstuk dat je echt wilt dragen, maar hoeveel zin heeft het waar je heen gaat? Ik had een nieuwe vintage jurk die ik niet kon wachten om op vakantie te dragen, maar op het laatste moment besloot ik hem uit mijn tas te halen. Ik had niet gelukkiger kunnen zijn met die beslissing, want ik had ruimte om een ​​paar tweedehands schoenen te kopen die ik tijdens de reis had gevonden.

Mix en match.

Inpakken voor een reis kan zowel leuk als uitdagend zijn. Ik stel voor om outfits uit te proberen voordat je besluit wat je moet meenemen. Ik zou bijvoorbeeld in de verleiding kunnen komen om mijn roestkleurige broek mee te nemen in plaats van mijn neutrale pantalon die bij alles past.

Pak items in die je meerdere keren kunt dragen voordat ze moeten worden gewassen.

Het kiezen van outfits die langer meegaan, helpt wanneer je licht probeert te reizen. Heb je een jurk of blouse die zowel netjes of casual is? En die bestand is tegen een koffer zonder er enorm gekreukt weer uit te komen? Die kledingstukken moet je meenemen. Je zult jezelf dankbaar zijn.

Pak van tevoren in met behulp van een lijst.

Als je een paklijst maakt en niet wacht tot het laatste moment om in te pakken, voorkom je dat je uit pure paniek onnodige items in je koffer gooit. Het voorkomt ook dat je je ondergoed vergeet.

En tenslotte is het belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn. Duurzamer leven, kan echt een eye-opener zijn, en verandering is in het begin nooit eenvoudig. Het is gemakkelijk om het gevoel te hebben dat je alles verkeerd doet, maar dat bevestigt alleen maar dat je vooruitgang boekt! Onthoud gewoon dat we allemaal mensen zijn en dat we allemaal fouten maken, zoals het inpakken van shirts en het vergeten van een broek.

Ik hoop dat de bovenstaande tips je helpen beslissen hoe je je kast en je koffer wilt vullen! Zodra je minder begint te kopen en in te pakken, zal je je vrijer voelen, en heel veel ruimte overhouden. En geloof me! Je kast, koffer en de aarde zullen je dankbaar zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *