Als je date met een collega, of je voelt je aangetrokken tot een collega, dan ben je in een hele nieuwe wereld van controverses en kantoorroddels beland. Daten met een collega voelt aan als een schuldig pleziertje. Je weet dat het tegen de regels is, maar je kunt jezelf er ook niet van weerhouden om eraan toe te geven.

Bij mijn vorige baan heb ik ook iets moois zien opbloemen tussen twee gewaardeerde collega’s. Nou, sorry dat ik de zeepbel doorprik, maar een romance op het werk brengt vaak zijn eigen problemen met zich mee. Hoe leuk je het stiekem ook vindt, het heeft ook een donkere kant. Soms kunnen kantoorromances je professionele leven de das omdoen.

Is uitgaan met een collega echt zo’n slecht idee? Bedenk eerst heel goed waar je aan begint. Stiekem daten met een collega is heel leuk, maar er zijn een aantal voor- en nadelen die je moet weten.Het eerste waar je aan denkt voordat je met een collega uitgaat is: Kun je ontslagen worden voor het daten met een collega? Nou, als dat het beleid is op kantoor, dan ja, je kan worden ontslagen. En mochten er geen regels zijn bij jou op kantoor omtrent daten met een collega, dan wordt je waarschijnlijk hèt onderwerp voor de sappige kantoor roddels.

Wees dus voorbereid op opgetrokken wenkbrauwen en constante waakzaamheid, want je collega’s zullen je in de gaten houden alsof ze naar een reality show kijken.

En niet te vergeten de ongemakkelijkheid die zal optreden wanneer de relatie eindigt. Omgaan met een breuk met iemand die je elke dag ziet, is alles behalve prettig.

Dus, hoe maak je dating met een collega werkbaar? Hier zijn enkele tips voor het daten van een collega met de 10 do’s en don’ts .

Do’s Don’ts
Zorg voor duidelijke basisregels Deel details met andere collega’s
Houd je gevoelens gescheiden van je werk Heb nooit seks op kantoor
Blijf bij je carrièredoelen Praat niet de hele tijd over werk met je date
Beslis of deze relatie het waard is Je moet niet denken dat niemand er achter komt
Bespreek hoe je dingen regelt mocht je uit elkaar gaan  Blijf niet op dezelfde plek werken als het echt serieus wordt

1. Do: Zorg voor duidelijke basisregels

Het eerste wat je moet doen voordat je stiekem met je collega gaat daten, is het opstellen van basisregels. Bespreek de verschillende incidenten op de werkplek waar jullie beiden in een compromitterende situatie zouden kunnen komen. Zorg ervoor dat jullie niet allebei op dezelfde afdeling werken, en dat jullie niet samen aan hetzelfde project werken. Dit is heel belangrijk, omdat de beschuldiging dat jullie partijdig zijn, snel de kop zal opsteken.

Bespreek ook je carrièredoelen, want je wilt niet dat jullie allebei tegelijkertijd voor dezelfde functie gaan strijden. Een andere rode vlag is het vermengen van relatie en werk. Spreek af dat, wat er ook gebeurt, je jouw persoonlijke gevoelens niet zult vermengen met jouw professionele relatie met hem/haar.

2. Don’t: details delen met andere collega’s

We hebben allemaal onze kleine groep vrienden op het werk, waar we graag delen van ons leven mee delen. Maar als je een collega date, deel dan NOOIT de intieme details van je relatie met hen.

Je kunt hen vertellen over je relatie en terloops antwoorden als, “Het gaat goed, nog een beetje vroeg om te zeggen waar het toe leidt.”

Ook als je voelt dat een collega je leuk vindt en jij ook gevoelens voor hem of haar hebt, maak dan geen details bekend om te voorkomen dat je later onderwerp van roddel wordt.

Als je begint te daten met een collega is het beter om het geheim te houden, want om te beginnen weet je niet in welke kant de relatie op gaat. En je kunt er niet echt op vertrouwen dat niemand op de werkvloer zal roddelen over jullie beginnende romance. Dus je lippen stijf op elkaar houden is de beste tip die ik kan geven over daten met een collega.

3. Do: Houd je werkleven en je professionele leven gescheiden

Het is belangrijk dat wanneer je op het werk bent, je elkaar behandelt als elke andere collega. Het is belangrijk dat je een professionele grens met je partner bewaart, zodat je je kan concentreren op jouw werkdoelen.

Wanneer je je privéleven meeneemt naar je werk, maak je het alleen maar ingewikkelder. Stel je eens voor dat de sfeer op het werk slecht wordt vanwege een ruzie die jullie vanochtend hadden. Dat wil je niet.

4. Don’t: seks hebben op kantoor

Hoe moeilijk het ook is om te weerstaan, seks hebben op kantoor is uiteraard een slecht idee. Velen van ons hebben deze fantasie. Maar seks, of zelfs zoenen op kantoor zou verboden terrein moeten zijn. Om te beginnen kun je ontslagen worden als je betrapt wordt.Je zult je niet meer op je werk kunnen concentreren. Bovendien, als de relatie niet werkt, zullen je herinneringen je blijven achtervolgen, zelfs op het werk.

5. Do: Blijf bij je carrièredoelen

Als het gaat om romances op het werk, zul je ergens in de loop van de tijd merken dat je je persoonlijke gevoelens met je werk mengt. Je zult jezelf misschien opofferingen zien maken om je relatie te laten werken. Denk aan je carrièredoelen en houd je daaraan.

Een relatie die je dwingt om carrière opofferingen te doen is geen gezonde relatie. Stel je voor dat je een promotie afwijst omdat het de gevoelens van je partner zal kwetsen, dat wil je niet. Zorg ervoor dat je zulke situaties van tevoren met je partner bespreekt.

6. Don’t: Praat niet de hele tijd over werk

Je partner is niet je werkvrouw of je werkman, met wie je alleen maar details over je werk blijft delen. Jullie moeten ook jullie levens met elkaar delen. Praat over jullie jeugdherinneringen, angsten, dromen en fantasieën. Stel je open voor elkaar op een dieper en persoonlijk niveau. Als je kijkt naar de voor- en nadelen van het daten met een collega, dan is dit een nadeel dat je moet vermijden.

7. Do: Denk na of het de moeite waard is

Begrijp de risico’s van het daten met een collega. Je kunt ontslagen worden als het tegen het bedrijfsbeleid is. Jullie zetten allebei je carrière op het spel voor een relatie waarvan jullie de afloop niet eens kennen. Vraag jezelf af of stiekem doen en geheimen bewaren het risico waard is.

En wat gebeurt er als jullie je eigen weg gaan? Als je op hetzelfde kantoor werkt, kan het moeilijker zijn dan je denkt om na een relatiebreuk verder te gaan.

Zelfs als daten met collega’s niet tegen het bedrijfsbeleid is, vraag je dan af of je je op je carrière kunt concentreren en voor jezelf kunt opkomen als je met je partner moet concurreren voor een promotie of een project. Kies verstandig.

8. Don’t: denken dat je niet betrapt zult worden

Een veel voorkomende misvatting bij stellen die een werkrelatie aangaan, is dat ze niet betrapt zullen worden. Geheimen komen altijd bovendrijven en iedereen op het werk is oplettender dan je denkt. Als afspraakjes met een collega ernstige gevolgen hebben, moet je goed nadenken.

Het kan beginnen als een gerucht en van het een komt het ander en voor je het weet is het hele kantoor op de hoogte van je affaire op het werk.

9. Do: Bespreek goed hoe je dingen aanpakt als jullie uit elkaar gaan

Als het gaat om het daten van een collega, is het belangrijk om volwassen om te gaan met een break-up. Er moeten een aantal regels zijn voor het daten van een collega die je echt moet opvolgen.We haten het om na te denken over de mogelijkheid van een breuk, vooral in het begin van een relatie. Maar als het gaat om romances op het werk, moet je aan alle mogelijkheden denken. Stel je voor dat je relatie niet goed afloopt en je partner maakt een scène op het werk of klaagt bij de HR over de affaire. Klinkt als een romantische film die verkeerd afloopt? Omgaan met romances op kantoor kan lastig zijn en is niet voor iedereen weggelegd. Zorg ervoor dat jouw relatie niet uitdraait op een horrorverhaal op de werkvloer.

10. Don’t: Op hetzelfde kantoor blijven werken als het serieus wordt

Als je op zoek bent naar Coole Start Tips voor het daten met een collega dan is het belangrijkste wat ik je wil vertellen dat als jullie relatie te serieus wordt en jullie willen kijken naar een toekomst samen dan is het het beste voor een van jullie om te kijken naar andere werk opties.

Met uitzondering van enkele IT-bedrijven moedigen de meeste bedrijven niet aan dat echtgenoten in dezelfde organisatie werken. Dus als je van plan bent om te trouwen of samen te wonen, kan je er het beste voor zorgen dat je in twee verschillende bedrijven werkt voordat je echt voor elkaar gaat.

Daten met je collega lijkt heel natuurlijk en logisch. Jullie horen allebei bij hetzelfde bedrijf, hebben dezelfde roosters en begrijpen elkaars werk. Je voelt dat niemand het belang van je werk beter kan begrijpen dan deze persoon.

Bovendien betekent het hebben van dezelfde roosters dat jullie beiden op hetzelfde moment vrij bent, wat het makkelijker maakt om te werken. De voordelen daargelaten, heeft het mengen van je privéleven met je werk ook zijn nadelen. Je wilt niet dat je werkplek weer een ontmoetingsplek voor jullie beiden wordt.

Laatste tip: Zorg ervoor dat je met de HR praat over het bedrijfsbeleid met betrekking tot het daten met je collega voordat je begint met daten. Vraag ook advies over daten met een collega aan iemand die het al eens heeft meegemaakt. Onthoud wat er op het spel staat en beslis naar aanleiding daarvan.

Veelgestelde vragen

1. Is daten met een collega een slecht idee?

Soms kan een romance op het werk uitdraaien op een nachtmerrie als twee mensen ruzie krijgen op het werk, onprofessioneel zijn over hun houding ten opzichte van hun relatie en er niet in slagen met de situatie om te gaan als ze uit elkaar gaan. Sommige bedrijven moedigen relaties op het werk niet aan, dus je carrièredoelen kunnen in het gedrang komen als je er een aangaat.

2. Is het onprofessioneel om met een collega uit te gaan?

Het is niet echt onprofessioneel om met een collega uit te gaan, maar als je dat doet kan je houding onprofessioneel worden. Als je een relatie hebt op het werk, mokt na een ruzie of elkaar probeert terug te pakken tijdens een vergadering, dan ben je totaal onprofessioneel bezig vanwege je relatie op kantoor.

3. Kun je ontslagen worden voor het daten met een collega?

Sommige bedrijven hebben een beleid tegen dating op het werk. Controleer eerst het bedrijfsbeleid voordat je een relatie aangaat. Want de bedrijfswetgeving kan clausules bevatten om je te ontslaan voor je relatie.

4. Wanneer moet je je baas vertellen dat je een relatie hebt met een collega?

Je kunt je baas vertellen dat je met een collega uitgaat als je van plan bent om te trouwen of samen te wonen, anders is het beter om de relatie discreet te houden.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *